Єврейський Новий рік: традиції і святкування

Єврейський Новий рік © Depositphotos

У неділю, 29 вересня, почався єврейський Новий рік 2019. Скільки днів він святкується, яких традицій дотримуються в цей період, страви мають бути на святковому столі та про інші особливості єврейського свята тобі розкаже tochka.net.


Єврейський Новий рік: дата свята


Щорічно іудейський Новий рік відзначається за єврейським календарем у перші два дні місяця тишрей, який, залежно від молодого Місяця, припадає на вересень-жовтень.

У 2019 році єврейський Новий рік розпочинається увечері 29 вересня і триватиме до вечора 1 жовтня. Ці дні для євреїв будуть вихідними.

Єврейський Новий рік має назву Рош ха-Шана , що в перекладі означає «початок року». Стародавні семіти відзначали початок року під час збору пізнього врожаю, тобто восени, в період молодого Місяця.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

  • Єврейський Новий рік: привітання у віршах

Єврейський Новий рік — традиції свята


Єврейський Новий рік: традиції і святкування
Єврейський Новий рік: традиції свята © Depositphotos

У перший вечір єврейського Нового року іудеї вітають один одного і бажають, щоб кожен із них був вписаний у Книгу життя.

Як і інші свята, перший день єврейського Нового року іудеї проводять у молитві. Під час молитов сурмлять в баранячий ріг шофар, важливий атрибут свята, що закликає до каяття, а також звертаються до Всевишнього як до царя, який все пам’ятає.

Єврейський Новий рік відкриває період трепету «йомім ха-нора», що триває 10 днів, під час якого кожен віруючий повинен обміркувати своє життя і вчинки. У цей час слід розкаятися, попросити вибачення у близьких, побажати їм бути записаними в Книгу життя. У період єврейського Нового року особливу увага звертають на можливі знаки з боку Всевишнього у вигляді природних явищ і катаклізмів.

Вважається, що в цей період відбувається суд Бога над усім світом, і за діяннями кожного іудея зумовлюється його подальша доля на наступний рік. По закінченні цього періоду настає день всепрощення «Йом Кіпура».


Єврейський Новий рік — які страви мають бути на столі


Єврейський Новий рік: традиції і святкування
Єврейський Новий рік — які страви мають бути на столі © Depositphotos

Відзначення Нового року має свої символи і на святковому столі. Він складається, в основному, з фруктів і овочів.

Шматочок яблука, змащений медом, символізує побажання солодкого нового року.

Морква означає прохання до Всевишнього про багатство і зростання заслуг перед Богом. Гарбуз також символізує збільшення заслуг і помилування вироків.

Буряк, цибуля і фініки на святковому столі означають позбавлення всіх ворогів і ненависників.

Гранат уособлює прохання до Всевишнього, щоб заслуг було стільки, скільки зерняток у гранаті. Іудеї вважають, що в гранаті 613 зерен, за кількістю заповідей у священній Торі.

Риба у святковому меню уособлює неможливість існування без Тори, як риби без води. А також можливість множитися на землі, як риба в морі.

Баранячу голову їдять, щоб у новому році бути у всьому першим, а не плентатися у хвості. Крім того, бараняча голова символізує ягня, якого принесли в жертву замість Іцхака, праотця єврейського народу.


Нагадаємо, раніше ми публікували календар вихідних днів у вересні 2019  рокув Україні. Детальныше дивись за посиланням.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

  • [article section=»lady»]16947[/article]

Всі найяскравіші та найцікавіші новини дивись на головній сторінці жіночого онлайн-ресурсу tochka.net

Підписуйся на наш telegram і будь в курсі всіх найцікавіших та актуальних новин!