Минуле покоління уявляло, як в майбутньому людство харчуватиметься продуктами із тюбиків, як це роблять космонавти. Ця їжа вже існує у нашому теперішньому, і за нею не потрібно летіти в космос. Але що чекає на нас у майбутньому?
Продукти з програмним забезпеченням
Відомий американський футуролог та вчений Рей Курцвейл підготував детальний прогноз розвитку людства до 2099 року. Зокрема він зауважив, що до 2049 року усі продукти харчування будуть вироблятися мікромашинами на молекулярному рівні. А параметри їжі, такі як калорійність, вміст вітамінів та амінокислот, регулюватимуться за допомогою комп’ютерної програми.
Штучне м’ясо
Відомі компанії Beyond Meat та Impossible Foods вже протягом десяти років вдосконалюють смак штучного м’яса. Вони також пропонують цю страву гостям ресторанів. Але новому суперфуду пророчать ще успішніше майбутнє. В оновлений смак м’яса від Beyond Meat вже вклали мільйони Білл Гейтс та найбільший виробник яловичини у світі Tyson Foods. Експерти запевняються, що до 2100 року людство повністю перейде на штучне м'ясо.
Їжа з відходів
Ми все більше задумуємось над питанням бережного ставлення до їжі. За новими даними Всесвітньої продовольчої програми ООН у світі налічується 795 000 000 голодуючих. Таким чином, виник рух дампстер-дайвінг або фріганство як протест проти бездумної витрати продуктів. Поступово рух наповнюється однодумцями. Один із них – відомий італійський шеф-кухар Массісо Боттурой. Він створив безкоштовну їдальню для бідних, страви у якій готувалися виключно з відходів. Соціальний проект Боттуроя успішно працював протягом 55 днів. У такому ж напрямку рухаються жителі Франції. Ще у 2015-му у країні з’явився закон, який забороняє супермаркетам знищувати непродані, але якісні продукти.
Страви з комахами
Нині вони особливо популярні на території Азії. А у країнах Африки комах їдять протягом тисячоліть. Найчастіше з них готують снеки, тож перед кухарями стоїть важливе завдання – навчитися готувати із комах смачні та поживні страви. Зауважмо, комахи є джерелом цінного протеїну.
Молекулярна кухня
Перший експеримент із молекулярною кухнею належить легендарним англійським шефам – Хестону Блюменталю та Феррану Адріа. У світі вже є декілька популярних ресторанів, де подаються страви виключно молекулярної кухні. Експерти запевняють, що не мають сумнівів – молекулярна кухня ще довго залишатиметься одним із головних трендів у гастрономії.
Текст: Дар'я Андрійчук