Відомий кардіолог Стівен Гандрі розгорнув справжню війну з томатами. У своєму бестселері The Plant Paradox («Парадокс рослин») лікар назвав помідори агресивним продуктом через наявність у їхньому складі білків-лектинів.
«Томати викликають запалення, збільшення ваги і серйозні алергічні реакції. Але найстрашніше — лектин атакує наші клітини, і, на жаль, єдиний спосіб боротьби з цим білком – повністю від нього відмовитися», — пише Стівен.
Цьому явищу кардіолог присвятив більшу частину свого розслідування. Згодом Гандрі знайшов однодумців. Серед них – зірковий дієтолог Аллен Кемпбелл, який протягом багатьох років складає меню для моделі Жизель Бюндхен. Таким чином, Аллен обмежив кількість томатів у раціоні зірки. Окрім них, у меню Жизель також немає баклажанів, перцю та картоплі.
За словами Стівена Гандрі, помідори послаблюють роботу мозку, стимулюють облисіння, викликають висипи на шкірі, анемію і навіть синдром хронічної втоми.
«Як лікар, я покладався у своїй роботі на наукові дослідження. У них взяли участь тисяча осіб, вісімсот з яких — із сімейною історією аутоімунних захворювань. У тих із них, хто суворо дотримувався дієти без лектинів, ознаки запалення протягом трьох місяців не виявлялися», — розповів медик.
До слова, у список заборонених за цією ознакою продуктів також потрапили усі бобові і молочні продукти. І якщо помідори, як зазначає Гандрі, ще можна «врятувати», знявши із них шкірку, то джерелу лектинів — кукурудзі – вже нічого не допоможе.
Текст: Дар'я Андрійчук